Yagami Lounge

This is an interior renovation project for the faculty cafeteria in Yagami Campus, Keio University. We aim to create a space not only for having lunch, but also for relaxing, talking, and gathering: a lounge for informal communication. We removed the existing ceiling and exposed the mechanical and structural space to achieve more spaciousness, and we wrapped the room with OSB boards to unify the space. In this wrapping we inserted white niches as doors and banquette seating. Four lighting ducts create a homogeneous lighting, and we provided more concentrated light along the banquette seating with wall lights. The lighting is adjustable and can create different light moods for day and night scenes.

慶應義塾大学矢上キャンパスの教職員食堂の改修プロジェクトである。ファカルティラウンジとして、食事だけでなく、くつろいだり、会話を楽しんだり、人々が集まる空間を目指した。天井現しにして開放感をだし、全体をOSBボードで包むことで統一感を演出した。その中で、ベンチシートとドアを同じ白いくぼみとして設計した。全体にライティングダクトで照明を計画し、ベンチシート沿いはウォールライトによって手元を明るくした。ライトは調光式で昼間と夜間で違った雰囲気を作り出す。

Location Yokohama, Japan
Type Interior renovation
Design team Jorge Almazán (architect in charge) + Almazán Laboratory (Moe Kusano, Kotaro Sato, Tomoya Banno, Guilherme Monte, Luís Gustavo)
Floor area m2